Blogi

Opiston blogissa ajankohtaisia kirjoituksia

Opetuksen renessanssin jäljillä

ETKO_Tea_Pelkonen.jpg
Euroopan unioniin kuuluminen kannattaa! Erasmus+ -ohjelman turvin pääsin ETKO:n edustajana päivittämään tietojani tietotekniikan käytöstä opetuksessa Europass Teacher Academy:n kurssilla “There’s an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning”
Firenzessä.

Lähdin kurssille avoimin mielin, mutta olin hieman skeptinen sen sisällön suhteen. Mitä uutta voisin oppia? Olinhan mielestäni tutustunut useisiin työkaluihin jo aiemmin suomalaisilla täydennyskoulutuskursseilla.

Kurssi pidettiin aivan Firenzen historiallisessa keskustassa, 1800-luvulla rakennetussa palazzossa. Siellä ihmettelimme eurooppalaisten kollegojeni kanssa erilaisten sovellusten määrää asiantuntevan opettajamme ohjauksessa. Saimme vinkkejä tietotekniikan integroimisesta työhömme, toimivista ratkaisuista ja kunkin kurssilaisen omaan aineeseen ja oppilaitokseen sopivista työkaluista.

Opettajallamme oli analyyttinen ja muovautuva ote työhönsä. Hän tunsi laajasti sovelluksia ja osasi poimia niistä juuri meitä parhaiten hyödyttävimmät, mikä ei ole vähäpätöinen juttu. Jos tutustuisin itsenäisesti kaikkiin mahdollisiin sovelluksiin ja pyrkisin valitsemaan niistä parhaat,
ei viikko riittäisi alkuunkaan.

Paras anti olikin viikon ajan keskittyminen pelkästään näihin kysymyksiin. Sovellusten kokeileminen, kyseenalaistaminen, keskustelu, syventyminen, oivaltaminen ja laajemman ymmärryksen saaminen. Ei ollut muita velvollisuuksia, työtehtäviä tai aikatauluja. Mitä nyt Firenzen loputtomat taideaarteet, puutarhat, kirjakaupat, hyvä ruoka ja kurssilaisille maksuttomat opastetut kävelykierrokset kaupungin historiallisessa keskustassa. Nekin
tehostivat ja sulostuttivat opintomatkaani, olenhan italian ja latinan kielten opettaja. Täydellinen yhdistelmä!

Uskon kaikkien opettajien hyötyvän tietojensa säännöllisestä päivittämisestä. Varsinkin tällaisina alati muuttuvina ja kehittyvinä aikoina on hyvä pysyä ajan tasalla, oppia uusista mahdollisuuksista ja integroida parhaat tiedonjyvät omaan työhönsä. Tämä koskee yhtälailla työn tietoteknistä ulottuvuutta.

Kurssin lopuksi pääsimme päiväretkelle toukokuisen Toscanan kauniisiin maisemiin ja keskiaikaisten kaupunkien maailmaan. Kevät oli parhaimmillaan, puut kukkivat upeasti ja maisema oli kauttaaltaan vehreä kun kiersimme turistibussilla San Gimignano - Montericcioni - Chiantialueen viinitila - Siena -kierroksen.

Tea Pelkonen 12.6.2019

Parhaat vinkit erityisesti kieltenopettajille:

Sanaston opiskeluun löytyy paljon sähköisiä työkaluja. Niiden monipuolinen käyttäminen varmistaa omalta osaltaan, että oppilaiden erilaisia oppimistyylejä otetaan huomioon. Näitä voidaan käyttää opiskelijan omien tarpeiden mukaan tai opettajajohtoisesti. Oman sanastoharjoituksen luominenkin sovellukseen on hyvä painaa muistiin sanoja.
  • https://quizlet.com/ on varmasti useilla jo käytössä. Sieltä löytyvät jo valmiiksi useimpien kirjasarjojen kappalekohtaiset sanastot. Kirjoita hakuun oppikirjan nimi!
  • https://www.studystack.com/ tekee sanastokorttien opiskelusta entistäkin monimuotoisempaa. Hakemalla kielikohtaisia sanastotehtäviä tai luomalla oma sanasto opiskeltavaksi voidaan sanoja painaa mieleen monilla eri tavoilla.
  • https://learningapps.org/ oli kiinnostava opettajan työkalu. Sillä voi luoda moneen tarpeeseen erilaisia sanastotehtäviä. Ideoiden kerääminen yhteen paikkaan tai oppilaiden tietojen kartoittaminen jostakin aiheesta toimii hyvin https://padlet.com/ :n avulla. Sen avulla voidaan luoda oma virtuaalinen tietoseinä aiheesta kuin aiheesta, johon laitetaan linkkejä, videoita, omaa ääntä, kuvia, tekstiä, piirroksia, melkein mitä vaan. Se voidaan jakaa joko opiskelijoiden tai koko maailman kanssa. Kohteita saa kommentoida tai tykätä, jos siihen on tarvetta.
Kurssiopettajamme rakasti historian ja kielten lisäksi maantietoa . Siksipä hän avasi meille myös muutaman jännittävän maantietosovelluksen saloja:
  • http://www.placespotting.com/ sovelluksella voidaan tehdä esimerkiksi kielialueeseen liittyviä maantietoon liittyviä tehtäviä. Esimerkiksi: etsi Sisilian kartalta Etna-tulivuori.
  • https://geoguessr.com/ on peli, jossa ympäristöä tutkimalla arvataan, missäpäin Google Maps -karttaa kulloinkin ollaan. Suosittelen kokeilemaan sitä huvin vuoksi!
  • https://tourbuilder.withgoogle.com/ on karttatyökalu, jonne voi luoda esimerkiksi oman matkatarinan.
Laulut ovat elävä osa kieltenopetusta. Laulunsanojen lisääminen musiikkivideoihin onnistuu loistavasti sovelluksella https://lyricstraining.com/. Sisäänkirjautunut opettaja voi halutessaan tulostaa sanat sovelluksesta tai tehdä niihin oman aukkotehtävän tiettyjen sanojen mieleenpainamista varten. Kokeile harjoitella Domenico Modugnon klassisen Volare-laulun sanoja:
Kursseille on hyvä olla oppilaiden työn tueksi kurssin oma alusta , johon kootaan yhteen paikkaan tietoa, kiinnostavia vinkkejä oppilaille ja linkkejä harjoituksiin. Meidän opistossamme on käytössä https://peda.net/etko.
  • Firenzessä käytimme Facebookilta näyttävää, myös kännykkäsovelluksena toimivaa https://www.edmodo.com/ :a.