Diskutera på svenska

Diskutera på svenska, onsdag den 23. januari 2019

Hej på er alla svenska vänner!
Till början lyssnade pä sången "Guldet blev till Sand" ur musikalen Kristina från Duvemåla sjungen av Peter Jöbacka. Musiken var härligt vackert och verkligen en upplevelse att lyssna på, tycker jag åtminstone...

Sen fortsatte vi med att titta pä resten av dokumenten "Drottning Silvia 75 år". Därefter hade vi ännu litet tid till ytterligare diskussion och sen var det tyvärr dags att sluta för denna gång.

Hemarbete för nästa gång:
- Vi ska bearbete artikeln "Gör dessa ändringar för ett lyckligare liv"
- Vi ska också kolla Ord- och strukturövningen "Sista-minuten-resor" och
- vänligen läs hemma igenom texten 1.1a Elins block osv. Frågorna till texten utdelas sen nästa vecka.

Tack så mycket igen för en trivsam kväll. Sköt om er och vi ses nästa onsdag! SirpaDiskutera på svenska, onsdag den 16. januari 2019

Hej på er alla svenska vänner!
Det var så trevligt att träffa er alla efter julpausen och börja med Diskutera på svenska igen!
I kväll tittade vi på hälfen av dokumenfilmen Silvia 75 år och diskuterade sen temat i smågrupper. Nästa gång ska vi sen se resten av dokumenten och diskutera uppstående intryck och åsikter kring dokumenten.
För nästa onsdag vänligen läs igenom artikeln "Gör dessa ändringar för ett lyckligare liv" och förberedd dig att diskutera detta tema också.
Tack ska ni ha för en trevlig kväll. Sköt om er och vi träffas nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska, onsdag den 28. November 2018

Hej alla svenska vänner!
Tusen tack för den jättevackra julblomman och era jul- och hälsoänskningar. Jag beklagar att jag inte kunde komma till vår sista träff med svenska klubben den 28.11.2018. Nu mår jag emellertid mycket bra igen och tackar er alla hjärtligt för detta år och önskar er en lycklig jultid och ett gott nytt år 2019! Det var alltid en stor glädje för mig att få träffa er varje onsdag.
Ha det så bra, det kommer att vara fint att se er igen den 16. januari 2019! Puss och kram! Sirpa

Diskutera på svenska, onsdag den 21. November 2018

Hej alla!
I dag fortsatte vi med att titta på Efter Nio med temat "Medicinska mysterier/hälsomyter". Därefter läste vi en artikel om 6 olika hälsomyter och fortsatte sen med att diskutera temat "Hälsomyter". Tack så mycket för en livlig diskussion.
Hemläxa för vår nästa träff är strukturövning som utdelades till diskussionsgruppdeltagare.

Nästä vecka har vi sen våra sista lektioner i detta år. Kom ihåg att anmäla er för fortsättningen den 16. januari 2018.
Ha en trevlig vecka! Sirpa

Diskutera på svenska, onsdag den 16. November 2018

Hej på er alla!
I dag började vi med att titta på programmet "Efter nio" an den 29.10.2018 med temat mystiska händleser och mysterier som specialgäst Mark Levengood. Programmet var mycket intressant och efterät diskuterade vi tillsammans temat "Mystiska händelser", "Mysterier". Tack för ert ivriga deltagende i diskussonionen. 

Därefter var det dags att spela litet med frågesportspelet "Vem vet mest?", vilket var ganska kvävande men också tervligt.

Nästa gång ska vi ännu fortsätta med temat "Hälsomysterier". Fundera pä vilka slags "Hälsomysterier" ni känner, stämmer dom?

Tack för en mysig kväll. Vi ses nästa torsdag! Sirpa

Diskutera på svenska onsdag den 7. november 2018

Hej på er alla svenska vänner!
I dag började vi med en quizz om Svenska dagen, som gick ytterst bra! !0/10 punkter! Sedan lyssnade vi på Modersmålets sång till äran av Svenska dagen. Kvällens nästa uppgift var sen strukturdelen av studentexamen från hösten 2015, och igen klarade alla sig utmärkt! Grattis till alla! Nästa gång ska vi sen ha mera övning i myntlig svenska. 
Jag tackar er alla hjärtligt för en trevlig kväll. Ha en fin vecka, si ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska onsdag den 31. Oktober 2018

Hej alla!
Denna onsdag började vi med ett lyckligt minne på den 7.5.1995 och lyssna på låten "Den glider in". Därefter diskuterade vi temat "Stereotyper" och gick sedan över till texten "Anglismer i det svenska språket". Sen var det dags för kvällens diskussion med olika påståenden, som diskuterades i smågrupper. Tack för en trevlig kväll ich ivrig diskussion. Vi ses nästa vecka! Sirpa

Diskutera på svenska onsdag den 17.10.2018

Hej alla svenska vänner!
I kväll började vi med en liten hjärngympa i form av svenska gåtor, Sen övergick vi till att titta på filmen "Sveriges bästa svensk" med diskussion kring filmens tema. Jag tackar er alla hjärtligt för ert ivriga deltagande i diskussionen. Nästa vecka har vi sen höstpaus dvs höstlov.
Vi träffas nästa gång onsdag, den 31. oktober 2018. Då ska vi fortsätta med temat stereotyper angående olika nationalitäter och med texten "Anglismer i det svenska språket", som utdelades åt gruppen i kväll.
Ha en trevelig vecka, vi ses den 31.10.2018. Sirpa

Diskutera på svenska onsdag den 10.10.2018

Hej alla!
Denna gång började vi med att lyssna på Höstvisa, som Birgitta Ulfsson sjöng för oss. Sedan fortsatte vi med dagens tema "Nyheten" och diskurerade detta tema i smägrupper. Vidare tittade vi på videoklippen "Falska nyheter" och diskuterade detta. Sen var det dags att spela "Vem vet mest" i grupper, vilken aktivität vi kommer att fortsätta ochsä i framtiden.
Nästa gång kommer vi att titta på filmen "Sveriges bästa svensk". Vänligen läs igenom förberande materialet till denna film.
Tack för en mycket trevlig kväll! Vi ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska, onsdag den 3.10.2018

Hej på er alla!
Det var så trevligt att träffas er igen! I kväll började vi med att titta på Kansalaisopistos video med säkerhetsanvisningar. Sen hade vi en liten övning med säkerhetsord. Vårt tema för denna gång var "klimatförändringen" och vi läste en ytterligare, litet konkretare artikel om olika åtgärder vi alla kan göra för att minska klimatförändringen. Sen diskuterade vi temat på grund av två frågor i smågrupper. Gruppernas åsikter behandlades sen tillsammans. Tack så mycket for ert ivriga deltagande! Nästa gång ska vi ha som temat "Nyheter". Vänligen välj en nyhet som intresserade er särskilt under veckans lopp. Vi ska sen diskutera dessa nyheter och ytterligare titta på en nyhetssändning på svenska osv.
Tack för en trevlig kväll, ha det så bra och vi ses nästa onsdag. Sirpa

Diskutera på svenska onsdag den 26.9.2018

Hej alla!
I dag firade vi också i vår grupp den Europeiska språkdagen 2018 genom att först lyssna på Abbas sång "Ring ring" på svenska och att diskutera temat "språk och dess betydelse". Sen tittade vi på en videoclips om "Varför är det så svårt att lärä sig det svenska språket" med diskussion, Tack så mycket för ivrigt deltagande. Vänligen läs för nästa onsdag texten om klimatförändring. Nästa vecka ska vi sen behandla detta tema.
Sköt om er, vi ses nästa vecka! Sirpa

Diskutera på svenska, onsdag den 19.9.2018

Hejsan alla!

I dag hade som överraskning en viktig och sympatisk gast, dvs Vanessa Techera, som nu har den äran att fungera som en av de tre Villmanstrans unga PR-ambassadörer. Vanessa berättede oss om hennes verksamhet som Villmanstrands ung PR-ambassadör och besvarade frågor angående hennes uppgift som PR-ambassadör och hennes framtida planer.. 
Sen var det dags att börja med dagens tema "Spräk". Först lyssnade och tittade vi pä en videoclips "Han hon hen...." och diskuterade över temat i smågrupper. Tiden gick tyvärr väldigt snabbt och så måste vi skynda oss med att bli färdiga med evalutionen. Vi alla tackar dig Vanessa för besöket och hoppas att ditt år som Villmanstrands ung ambassadör och som frivillig medarbetare i Spanien kommer att vara framgångsrika upplevelser. Välkommen till vår grupp nästa år!

Vårt tema nästa vecka ska vara "Klimaförändring - tankar över detta tema". Ytterligare skall vi laborera ännu med temat "Språk".

Tack för i kväll och vi ses nästa vecka! Sirpa

Diskutera på svenska onsdag den 12.9.2018

Hejsan alla svenska vänner!
I kväll började vi med vår svenska klubben igen genom att först fundera över assosiationer av ordet "höst" för oss. Sen bekantande vi oss med kursinnehållet och övriga viktiga informationer angående kursen. Därefter var det dags att lyssna på Tomas Ledins härliga "Sommaren är kort" och sjunga tillsammans. En präsentationsrund av kursdeltagare avslutade sen vår första träff denna höst. Vänligen fundera över eventuella interessanta diskussionstemata och övriga önskemål för vårt kursprogram för nästa gång.
Ha en trevlig vecka, vi ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 11. april 2018

Hejsan alla svenska vänner!

I kväll hade vi tyvärr vår svenska klubbens sista träff i detta studienår. Vi började med att läsa igenom en artikel om 6 tippsar för att finna ett lyckligt liv. Därefter diskutera vi temat med hjälp av 4 frågor först i smågrupper och sedan alla tillsammans. Diskussionen var livligt och intressant med många fina synpunkter. Till slut hade vi Allsång i form av "Jag tror på sommaren". 
Jag tackar er hjärtligt för de mycket vackra blommorna och för detta studienår. Det har verkligen varit ett privilegium för mig att få joba med er alla och njuta av det svenska språket.

Jag önskar er alla en vacker och solig sommar. Hoppeligen ses vi i sen i september och fortsätter med våra trevliga svenska diskussioner! Med puss och kram! Sirpa

Diskutera på svenska den 4. april 2018

Hejsan alla svenska vänner i svenska klubben!
I das började vi med att lyssna på skön och avslappnande musik "Du får göra som du vill" av Patrik Isaksson. Sen fortsatte vi med att kolla ord- och strukturövningen (studentexamen vår 2011). Till slut tittade vi på Efter Nio över temat "Lyckan". Vi fortsätter med detta tema nästa vecka. Nästa gång kommer vi sen att ha vår sista träff i detta studienår!
Ha en lycklig vecka, vi ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 28. mars 2018

Tjena alla svenska vänner!
I dag började vi med temat "Påsk" och "Den stilla veckan". Sedan övergick vi till senasta veckans tema "Nyheter" och diskuterade olika nyheter som vi aldrig kommer att glömma. Till slut började vi plugga med strukturövningen av studentexamen från våren 2011. Vi ska granska texten nästa vecka. Vänligen gör ochså övningen på sida 16 för nästa gång.
Jag önskar er alla Glad Påsk och ha en bra vecka! Vi ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 21. mars 2018

Tjena alla svenskaspråkiga vänner!
Denna vecka började vi med att lysna på fin musik, dvs. "Jag vill tacka livet", sjungen av Arja Saijonmaa. Sen övergick vi till veckans tema "Nyhetsberoende" och diskuterade om temat i smågruppen på grund av frågor delade ut senaste vecka. Efter en livlig diskussion behandlade vi temat tillsammans i hela gruppen. Tack så mycket för ert fina samarbete! Nästa vecka ska vi ännu fortsätta med temat "Falska nyheter" och på grund av artikeln som utdelades till alla närvarande. Vi kommer också att tala om nyheter som är/har varit särskilt viktiga för gruppens deltagare. Jag önskar alla en trevlig vecka. Vi ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 14. mars 2018

Hejsan alla vänner av det fina svenska språket!
I dag fick vi njuta av Annis underbart vackra naturfoton och höra Annis fin berättelse om dessa foton. Tack så mycket Anni och en ytterligare tack för den fina ordlistan. Sen övergick vi till att kolla rätta svaren av studentexamens hörförståelsetest av året 2016, som vi gjorde senaste vecka. Vårt tema för nästa vecka är "Nyhetsberoende" och texten som delades ut med frågor till temat. Vänligen tänk om en nyhet eller två nyheter som ni tänker var extraviktiga för er.
Ha det bra och vi ses nästa vecka! Sirpa

Diskutera på svenska den 7. mars 2018

Hejsan alla svenskavänner!
I dag identifienrade vi oss med vårens abiturienter genom att lyssna på studentexamensnämdens hörförståelseprovet av den 16.2.2016. Vi hann kolla de rätta svaren till fråga nummer 12 och nästa väcka fortsätter vi med att kolla de andra frågornas rätta svar, Ni alla gjorde ett väldit fint job i den här övningen!
Hoppas ni alla har en trevlig vecka! Vi ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 21. februari 2018

Hejsan alla vänner i svenska gruppen!
Denna gång började vi med att titta på programmet Efter Nio "Jörn och Rafael Donner", eftersom temat för idag var "Vem är din favoritförfattare/favoritbok". Därefter diskuterade vi i grupper on böcker som ni skulle rekommendara för de andra gruppmedlem att läsa och sen skrev vi på tavlan upp namn och författare av böcker ni tänker är värd att läsa för de andra, Diskussionen var mycket interessant och jag tycker att det var fint att få tips på goda böcker som det lönar sig att läsa.
Nästa vecka har vi vinterlov! Så träffas vi nästä gång den på onsdag, den 7. märz 2018.
Jag önskar er alla en fin vecka! Sirpa

Diskutera på svenska den 7. februari 2018

Hejsan alla vänner i den svenska gruppen!
I kväll började vi med att kolla den första prepositionövningen ändå till slutet. Sen hade vi på programmet en diskussion/debat om skolundervisningssystemet: är det ännu nödvändigt att studera histori, biologi och grammati i det finska språket i skolan, när man kan uppsöka och kolla infomationen på nätet i datorn osv. 
Diskussionen var ivrigt och många fina argumenter var resultatet av grupparbetet. Gruppens åsikt var väl att vi föredar det tradionella systemet med några nya kompromisser i rikning av det nya systemet. Tack för en fin diskussion!
Hemarbete för nästa gång: präpositionövning 2 och diskussionstemat: vad är din favoritbok och din favoritförfattare.
Tack så mycket och vi ses om en vecka! Sirpa

Diskutera på svenska den 31. januari 2018

Hejsan alla!
I kväll diskuterade vi först i smägrupper om förra veckans händelser i det privata livet och allmänt. Sen övergick vi till muntlig övning, i vilken det gällde att beskriva en allmänt bekannt person och de andras uppgift var det sen att gissa, vilken person det var fråga om,
En jättekiva övning tycker jag. Sen hade vi ännu litet tid för en övning med de svenska prepositionerna (salmiakspel med prepositioner). Vi ska fortsätta med denna övning nästa gång..
Jag tackar er alla för en fin kväll! Vi ses nästa vecka! Sirpa

Diskutera på svenska den 24. januari 2018

Hejsan alla!
Tack så mycket igen för en trevlig kväll. Vi började med att lyssna på litet musik "Hej mitt liv" av Thomas Ledin. Sen läste vi igenom texten "Är vi alla lögnare?" (vita lögner), gjorde övningarna och diskuterade sen i grupper och vita lögner, deras användning och exempel på vita lögner som man kan använda i olika situationer. 
Därefter bekantade vi oss med adjektiver som man gärna borde ha, om man vill klara sig bra i yrkeslivet/livet.
Nästä vecka ska vi fortsätta med en övning, i vilken du kan ha nytta av dessa adjektiver.
Ha en trevlig vecka, vi ses nästa onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 17. januari 2018

Hejsan alla svenskavänner!
Det var jättetrevligt att träffa bekanta och ochså nya svenskavänner i kväll. Vi började med en liten ordövning och sen lyssnade vi litet på energiserande svensk musik (Herreys, digi loo..).
Diskussiontemat var denna gång "Vad önskar jag för året 2018 i mitt eget liv, för Finland och för hela världen?". Och slut försökte vi att bli miljonärer genom att titta på programmet "Vem vill bli miljönär?".
Hemarbete för nästa gång: läs igenom texten "Är vi alla lögnare?", sen diskuterar vi temat nästä onsdag.
Tack så mycket för en trevlig kväll med er. Vi ses nästa vecka! Sirpa

Diskutera på svenska den 29. november 2017

Hejsan alla!
I kväll tittade vi på Efter Nio med Aku Louhimies som gäst. Interviewn var mycket intressant, Sedan läste vi tillsammans två artiklar om julfirandet i Sverige och Finland. i quizen om jultraditioner i olika länder klarade vi oss fint! Fint arbete! Till slut sjöng vi tillsammans Nu tändes tusen juleljus. Jag tackar er alla hjärtligt för detta år, det har varit och är en glädje att fä jobba på svenska med er! Och tusen tack för de mycket mycket sköna blommorna!
Ha en trevlig jultid! Vi ses igen den 17.1.2017. Sirpa

Diskutera på svenska den 22. november 2017

Morjens alla!
I kväll började vi med Jukkas fin presentation om Willmanstrands segelklubbens lokaliteter. Sen lärde vi oss 20 finlandssvenska ord i en youtube-video. Dårefter diskuterade vi om kvällens egentliga tema "Min favoritetfilm". Tack för många goda tips om fina filmer, som är värd att se.
Nästä vecka har vi vår sista träff i detta år! Ha en fin vecka, si ses nästä onsdag!
Sirpa

Diskutera på svenska den 15. november 2017

Hejsan alla!
I dag började vi med en diskussionsövning "Sök skillnaderna på bilderna". Sedan gick vi över till temat den nya versionen av Okänd soldat. Diskussionen i grupperna var ivrigt och nu ska vi väl alla gå på bio och se filmen.Temat för nästä vecka: berätta om din favoritfilm, vad heter den, vad händer det i filmen, varför gillar du filmen?
Ha en trevlig vecka, vi ses på onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 8. november 2017

Hejsan alla! Denna gång började vi med att lyssna på Bo Karpelans Orkester och "Svårt att säga Nej". Sedan tittade vi pä en video angående temat Vintertid/sommartid och diskuterade temat i smågrupper. Svenska dagen firades på måndag och nu hade vi ett urmärkt tillfälle att gå över till detta tema också. Först såg vi en video "Tyska ord som vi behöver i svenskan" och därefter var det dags att fira svenska dagen genom att titta på Efter Nio den 6.11.2017. Vårt tema nästä onsdag är "Den nya versionen av den okända soldaten" på grund av en artikel som delades ut till alla närvarande svenskavänner.
Ha en trevlig vecka, vi ses på onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 1. november 2017

Carola Häggqvist med "Fängad av en stormvind" inledde vår kväll i dag. Sedan arbetade vi ännu litet med Temat Saimen genom att planera ett två-dags-programm för en svensk familj, som besöker er i Villmanstrand. Ni utarbetade utmärkta program! Vårt nästa tema är "Vintertid - sommartid". Vänligen läs igenom artikeln, som vi fick med.
Ha en bra vecka! Vi ses!
Sirpa

Diskutera på svenska den 18. oktober 2017

Denna gång började vi liksom vanligt med musik "Ta mig till havet" och bekantade oss sen med svenska och finska ordspråk och uttryck.I sammanhang med temat Saimen och olika fiskarter följde två videopråsentationer om hur man rensar, filerar och byxar en abborre och en gädda. Diskussionstemat var "Vilket fiskrätt gillar du mest?". Nästa vecka har vi höstlov, så vi träffas nästa gång den 1. november 2017, Tack för en trevlig kväll! Sirpa

Diskutra på sveska de 11. Oktober 2017

Hej till alla!
I dag började vi med att lyssna på höstvisan av Birgitta Ulfsson. Det är mycket tråkigt, att hon dog den 8. Oktober 2017. Vi tittade också på två interjuar av henne. Sen var vårt tema "Saimen - vad betyder Saimen för dig unde olika årstider. Nästa gång sätter vi temat Saimen (olika fiskarter osv.) fort. Ha en trevlig vecka! Sirpa


Diskutera på svenska den 4.10.2017

Hej alla!
I kväll började vi med litet Eurovion musik, Didi-loo, digi-lei och diskuterade sen gruppens åsikter om sången. VI fortsatte sen med temat "Saimen" genom att läsa en informativ text om Saimen. Nästa gång kommer vi att fortsätta med frågan: Vad betyder Saimen för dig på sommare, hösten, vintern och våren.

Kom ihåg att vi har höstlov 23.10. - 27.10.2017.

Tack för en trevlig kväll! Vi ses nästa vecka. Sirpa

Diskutera på svenska den 27.9.2017

Hej alla!
I kväll hade vi följande program:
- Turvallisuuskoulutus
- Information om den europäiska språkdagen den 26.9.2017
- Sommaren är kort av Tomas Ledin
- kolla hemläxan (strukturövning)
- Text över Riitta Uosukainen
- Resten av TV -serien Efter Nio med Riitta Uosukainen som gäst
Nästa vecka ska vi ha "Saimen" som vårt tema.
Ha det så bra och vi ses om en vecka!
Tack för i kväll! Sirpa:)

Diskutera på svenska den 20.9.2017

I dag började vi med att lyssna pä Abbas Money Money Money på svenska. Låten var så stimulerande och det var jätteroligt att sjunga med! Sen fortsatte vi i grupper och svarade på frågor på papperslappor. En fråga gällde och vårt tema i dag, som var ju "Vad betyder musiken för dig?". Diskussionen var mycket livligt och det var ett nöje för lärarinnan att få lyssna på er diskussion på svenska!
Seden gick vi över till att titta på Efter Nio i TV, där man hade Riitta Uosukainen som gäst.
Hemläxa för nästa gång: Grammatikövning: Lovisa Åhlberg.
Ha en bra vecka och vi ses på onsdag! Sirpa

Diskutera på svenska den 13.9.2017

Hej!
Vad trevligt att träffa er alla i kväll. Kvällens program innehöll information om kursen, föreslag angående diskussionsteman, quiz: Finlands sjävständighet, musik Abba och Waterloo samt quiz om Abba.
Hemläxa: vad betyder musik för dig/vilken roll spelar musik i ditt liv?
Ha en bra vecka, vi ses på onsdag! :-) Sirpa