Kuvankäsittely

Kuvankäsittelyharjoituksia

GIMP-harjoituksia

Muista kuvahaussa, että kuvan pitää olla sallittu. (saa käyttää uudelleen ja muokata).

1. Hae netistä kuva kuumailmapallosta ja maisemakuva. Katso, että kuvat ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa. Liitä kuumailmapallo(joka on leikattu erilleen) maisemakuvaasi. Tee kuvasta samalla erillinen tasonsa(siitä tulee liittäessä aluksi kelluvat taso).n Tallenna nimellä kuumailmapallo 1

2. Kokeile lisätä kuumailmapallo taustalle siten, että vain osa ilmapallosta on näkyvissä. Voit tehdä sen siten, että kopioit koko pallon alkuperäisestä kuvasta ja sitten laitat sen maisemakuvaan oikealle kohdalle omaksi tasokseen. Tämän jälkeen laitat tasoikkunasta peittokykyä vähemmälle, jolloin ilmapallo näkyy vähemmän ja sitten kumilla poistat osia siten, että se näyttää näkyvän esim. rakennuksen takaa. Kuvassa esimerkki. Tallenna nimellä kuumailmapallo2

3. Kokeile tehdä samantyyppinen kuvamuokkaus, mutta vapaammin. Voit leikata ja liimata mitä tahansa ja liittää sen mihin tahansa, mutta tee se niin, että leikattu kohde näyttää olevan aito osa kuvaa. Tallenna tuotoksesti nimellä kuumailmapallo3

4. Etsi netistä kuva, jossa henkilöllä on punaiset silmät ja suorita gimpillä punasilmäisyyden poisto. Löytyy suotimista. Tallenna kuva nimellä punasilmä.

5. Kloonaustyökalu. Poista kloonaustyökalulla rakennus valitsemastasi kuvasta mahdollisimman tyylikkäästi.Kuvia löytyy myös kuvahaulla scyscraper.

6. Tee kuvakollaasipostikortti. Eli laita postikorttiin monta pientä kuvaa, eli kuvakokoelma. Valitse joku kohde ja etsi kuvahaulla sopivia kuvia ja liitä ne luomallesi tyhjälle kuvapohjalle. Voit myös koristella korttia haluamallasi tavalla. Tallenna nimellä postikortti

7. Tee Iwarp-vääristyssuotimella hauska muokkaus. Tallenna nimellä vääristys

8. Varjon tekeminen kuvaan(lähteenä tämä linkki), vaikeahko. 

Kun kuva on ladattu kotikoneelle (käytä suuren resoluution versiota) ja se on avattu GIMPiin, alkaa itse kuvan muokkaaminen.

Ensimmäiseksi kukka täytyy irroittaa taustastaan. Käytetään irroittamiseen esim. polkutyökalua tai lassovalintaa. Polkutyökalu sopii hyvin, koska kohteessa on reilusti mukavan pyöreitä muotoja.

Kun kukka on valittu polkutyökalulla, otetaan esiin Polut-paneeli ja klikataan Polku valinnaksi -namiskaa (punainen neliö).

Kun valinta on tarkka kopioidaan valinta leikepöydälle (Muokkaa -> Kopioi) ja liitetään se heti samaan kuvaan (Muokkaa -> Liitä). Tee juuri liitetystä kuvasta ("Kelluva valinta" tasot-paneelissa) oikea taso klikkaamalla uusi taso -painiketta.

Kun vielä piillotat Tasot-paneelista alkuperäisen kukan taustoineen, pitäisi edessäsi olla kukka, jonka taustalla on harmaa ruudukko läpinäkyvyyden merkkinä.

Luo uusi, valkoinen, taso alkuperäisen tason ja pelkän kukan sisältävän tason väliin. Nyt sinulla on irtileikattu kukkanen valkoisella pohjalla.

Valitse vastaluotu valkoinen taso ja mene Polut-paneeliin. Valitse uudelleen "polku valinnaksi", jolloin sinulla on valittuna kukan muotoinen alue.

Koska varjot eivät ole terävärajaisia, valitse Valitse -> Pyöristä. Pyöristyksen arvo riippuu ennenkaikkea kuvan koosta ja halutusta lopputuloksesta. Nyt 100px tuottaa sopivan tuloksen.

Täytä valinta mustalla (voit toki kokeilla muitakin värejä) maalilla. Käytä täyttötyökalua, varmista, että työkalun asetuksissa on valittuna "täytä koko valinta".

Raahaa vielä varjoa hieman pois kukan alta. Käytetään Siirtotyökalua, asetuksista valitaan "Siirrä nykyinen taso".

Enää puuttuu tyhjän alueen poisrajaaminen ja kuvan tallentaminen.

9. Kohde ulos kuvasta, myös mallikuva löytyy sieltä(lähde)

Toisena tehtävänä on luoda hienon näköinen kuva, missä kohde ikäänkuin nousee ulos kuvasta.


-Avaa kuva tiikeristä (http://mongabay.com/images/2005-05/siberian_tiger-10.jpg)
-Luo uusi taso tiikerikuvaan ja siirrä se pohjimmaiseksi. Tämä on työsi tausta
-Väritä tämä taustaväritaso haluamallasi värillä/kuviolla

-Luo vielä yksi taso kuvan kehyksiä varten. Siirrä tämä taso ylimmäiseksi
-Valitse suorakulmiovalinnalla suunnilleen tämän kehystason kokoinen alue ja väritä se esim. valkoiseksi (tässä vaiheessa ei näytä hyvältä..)
-Tämän jälkeen valitse ylävalikosta Valitse->Pienennä valintaa ja pienennä noin 15 pikseliä.
-Nyt sinulla pitäisi olla valkoisesta tasosta valittuna ohuita reunoja lukuunottamatta kaikki. Poista/Leikkaa tämä valinta irti kuvasta
-Jäljelle jäi kehykset?

-tässä vaiheessa pitää muistaa poistaa valinta-> valitse->ei mitään

-Nyt kehykset pitäisi mallailla perspektiivityökalulla sopivaan asentoon (eli että tiikeri ikäänkuin kävelee ulos kuvasta

-Seuraavaksi valitse taso, missä itse tiikerin kuva on ja lisää siihen tasomaski. (Oikealla napilla klikkaa tasoa ja valitsee Lisää tasomaski)
-Nyt tasoa voi sutia valkoisella/mustalla pensselillä. Musta piilottaa ja valkoinen tuo näkyviin
-Poista kaikki muu näkyvistä (maalaa mustalla), paitsi tiikeri ja kehyksen sisällä oleva maisema.

-Poista vielä kehykset tiikerin päältä (eli valitse kehystaso ja pyyhi turhat osat pois)
-Loppuun hifistelyt ja varjojen lisäys
-Tallenna työ

10 yhteensulautetut kuvat(linkki)
Mene yllämainittuun osoitteeseen ja tee mahdollisimman tyylikäs työ.

11. Animaation tekoa gimpillä(animaatio-ohje)

12. mene joutsi gimp:n ja etsi sieltä itsellesi sopiva projektityö ja tee se. Kirjoita tiedostonimeksi projektityön nimi.