Ammattialoja

Mikä minusta tulee isona?

Elät elämänvaihetta, jolloin teet monia tärkeitä valintoja ja päätöksiä, jotka vaikuttavat tulevaisuuteesi. Yksi näistä valinnoista kohdistuu ammatinvalintaan. Jotta voit tehdä valintasi perustellusti, on hyvä tutustua eri koulutusmahdollisuuksiin ja kerätä tietoa eri ammattialoista ja työelämästä. Valintojesi onnistumisen kannalta on myös tärkeää, että pysähdyt miettimään omaa luonnettasi, omia vahvuuksiasi ja tavoitteitasi. Lisäksi omista ajatuksista ja mietteistä on hyvä keskustella jonkun kanssa! Esimerkiksi vanhemmat, kaverit, opinto-ohjaaja ja opettajat voivat kulkea rinnallasi näitä asioita puntaroidessasi.

Testaa kiinnostuksesi ja suunnittele valintojasi!

Työ- ja elinkeinotoimistojen arvio työmarkkinatilanteen kehityksestä ammateittain seuraavan puolen vuoden aikana. Joidenkin ammattien kohdalla tilanteet saattavat muuttua nopeastikin.
Avo-ohjelma on tarkoitettu erityisesti sinulle, joka pohdit ammatti- ja koulutusvalintojasi. Ohjelma auttaa sinua löytämään tarvittavia tietoja ja pohtimaan ratkaisujasi.
Oletko rakentaja vai kokki? Haluatko ehkä tien päälle tai siistin toimistotyön? Kiinnostaisiko arvokas hoitotyö vanhusten parissa? Duunikone auttaa sinua selvittämään persoonallesi sopivimmat ja yleisimmät ammatit. Tulosten avulla näet myös työympäristön, jossa sinunlaisesi tyyppi saattaisi parhaiten viihtyä.
Tällä sivustolla tehdään katsaus eri ammattialojen tulevaisuuden näkymiin Keski-Suomessa.
Om du inte vet vad du vill bli, behövs inspiration!
Omat vahvuudet -testi (Viacharacter-testi)
Selvitä omat vahvuutesi mittaristolla, joka on käytössä laajasti ympäri maailmaa. Testin tekeminen kestää noin 15 minuuttia.