Tyypin 2. diabetes

Ilmari 9D

Tyypin 2 diabetes

Kyseisessä taudissa haima ei voi tuottaa insuliinia tarpeeksi. Ajan myötä insuliinintuotanto saattaa tyrehtyä kokonaan. Tyypin 2 diabetikoita on todettu suomessa noin 300 000 ja noin 150 000 sairastaa tautia tietämättään. Sairastumisikä yleensä yli 40-vuotiaana. Jos toisella vanhemmistasi on tyypin 2 diabetes sairastumisriski on sinulla noin 40 prosenttia, mutta jos molemmat vanhemmistasi sairastaa kyseistä sairautta sairastumis prosentti on silloin sinulle 70. Tyypin 2 diabetes usein kehittyy hitaasti vuosien ajan. Se todetaan yleensä sattumalta tai valtimosairauden puhjettua. Siihen kuuluvia oireita on esim. jalkasäryt, lihaskouristelut, uupumus tai varsinkin ruokailun jälkeinen väsymys johon ei auta uni/lepo. Tyypin 2 diabetestä voi yrittää välttää hyvällä/terveellisellä ravinnolla, ylipainon välttämisellä ja liikunnalla.


Insuliini: hormooni, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa elimistössä. Insuliinia tuottaa haima. Insuliini ohjaa insuliinireseptoreide säätelemää glukoosin kulkua rasva- ja lihassolujen solukalvon läpi.

Glukoosi: on yksi yleisimmistä sokereista. On myös osana monissa muissa sokereissa. Ravinnosta saadut hiilihydraatit muuttuu glukoosiksi, jotka sitten imeytyvät verenkiertoon ja tarpeen mukaan varastoituu glykokeeniksi maksaan ja lihaksiin.

Metabolinen oireyhtymä: tila jossa samalla henkilöllä on useita valtimokovettumataudin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä. Kuten esim. ylipaino, kohonnut verenpaine, kohonnut verensokeri tai matala HDL-kolesteroli.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Tyypin 2. diabetes

Mistä kyseisessä kansantaudissa on kyse?

Kuinka yleinen sairaus on Suomessa?

Miten sairauden puhkeamista voi välttää vai voiko?

Miten kyseinen tauti voidaan todeta?

Miten tautia voidaan hoitaa?

Minkä ikäisenä tauti tyypillisesti puhkeaa?

Miten kyseinen tauti voi oireilla?

Määrittele seuraavat käsitteet:

  1. insuliini
  2. glukoosi
  3. metabolinen oireyhtymä