Syöpä

Johanna T. 9D

Syöpä
Kansantaudissa on kyse pahanlaatuisesta kasvaimesta, joka aiheuttaa elimistössä vakavia ongelmia. Yleisnimitys suurelle joukolle on erilaisia syöpäsairauksia.
Syöpä on suomessa yleinen sairaus, ja melkein jokaisessa suvussa on useita syövän sairastaneita. Suomessa noin. joka kolmas suomalainen sairastuu johonkin syöpäsairauteen elämänsä aikana.
Suurin osa syöpäsairauksista on ehkäistävissä. Syöpää voidaan ehkäistä terveellisillä elintavoilla, riittävällä liikunnan saannilla, käyttämällä turvallista ja varmaa ehkäisyä, pitämällä ihon suojassa auringolta esim. käyttämällä aurinkorasvaa, olematta altis tupakansavulle, eikä itse tupakoi, olemalla raitis ja käyttämällä monipuolista ravintoa. Joitakin syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksin.
Syöpää hoidetaan aina yksilöllisesti. Hoidon toteuttaminen ja suunnittelu tehdään yhdessä erikoislääkäreiden ja hoitajien kanssa. Tavallisia hoitokeinoja ovat yleisesti leikkaus-, säde-, solunsalpaaja-, hormoni- tai biologinen hoito. Näiden hoitojen yhdistelmiä käytetään myös usein.
Tyypillisesti syöpä puhkeaa ikääntyvien ihmisten kohdalla. Tällä hetkellä syöpäsairauksien määrä kasvaa tasaisesti.
Syöpäsairauden oireet ovat moninaisia. Syövän erilaisia oireita voivat olla kyhmy joka ei parane, pitkään jatkuva yskä, liika väsymys, erilaiset kivut, luomi (mikä muuttaa väriä,kokoa ja muotoa), selittämätön laihtuminen, ihomuutos tai ihovaurio, verinen uloste, -virtsa, -oksennus tai -yskä, sekä pitkään kestänyt käheä kurkku. Monet syövistä kehittyvät kuitenkin hitaasti vuosien kuluessa. Syöpä voi olla kuitenkin pitkään oireeton tai siihen voi liittyä yleisiä oireita. Oireet pahenevat ajankuluessa.
Käsitteitä:
Etäpesäke tarkoittaa syöpäsairauden leviämistä elimistössä.
Karsinogeeni on syöpää aiheuttava aine tai kehon ulkopuolinen tekijä. esim. tupakka, monet kemikaalit ja auringon ultravioletti-, sekä muu ionisoiva säteily ovat voimakkaita karsinogeenejä.
Seulontatutkimus on lääketieteessä strategiaa, jonka avulla löydetään oireettomasta väestöstä tiettyjä sairauksia.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Syöpä

Mistä kyseisessä kansantaudissa on kyse?

Kuinka yleinen sairaus on Suomessa?

Miten sairauden puhkeamista voi välttää vai voiko?

Miten kyseinen tauti voidaan todeta?

Miten tautia voidaan hoitaa?

Minkä ikäisenä tauti tyypillisesti puhkeaa?

Miten kyseinen tauti voi oireilla?

Määrittele seuraavat käsitteet:

  1. etäpesäke
  2. karsinogeeni
  3. seulontatutkimus