Mielenterveyden häiriöt

Mielenterveyden häiriöt

Mistä kyseisessä kansantaudissa on kyse?

Kuinka yleinen sairaus on Suomessa?

Miten sairauden puhkeamista voi välttää vai voiko?

Miten kyseinen tauti voidaan todeta?

Miten tautia voidaan hoitaa?

Minkä ikäisenä tauti tyypillisesti puhkeaa?

Miten kyseinen tauti voi oireilla?

Määrittele seuraavat käsitteet:

  1. masennus
  2. kaksisuuntainen mielialahäiriö
  3. skitsofrenia
  4. ahdistuneisuushäiriö
  5. paniikkihäiriö

Siiri 9D

Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöllä tarkoitetaan mielenterveyden poikkeamista normaalista.
Voivat esiintyä lievinä tai vaikea-asteisina. Mielenterveysongelmat ovat kasvava haitta ja yleisempiä kuin syöpä, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit. Joka vuosi 1-2 sadasta ihmisestä sairastuu. Voidaan luokitella mieliala-, ahdistuneisuushäiriöihin ja psykoottisiin häiriöihin.
Mielenterveyden häiriöitä voi välttää jonkin verran, jotkut sairaudet voivat olla kuitenkin periytyviä. Hyvä itsetunto, tukiverkosto ja hyvät suhteet tukevat mielenterveyttä.
Joka toinen suomalainen kohtaa elämässään mielenterveyden häiriön. 2 000 suomalaista yrittää itsemurhaa joka vuosi. Joka viides nuori kärsii mielenterveyden häiriöstä. Mielenterveyden häiriötä ei ole yhtä helppoa todeta kuin jotakin muuta sairautta, esim kuumetta. Asiantuntijankin voin olla välillä vaikea tulkita, milloin ihminen on mieleltään sairas ja milloin psyykkinen oireilu on väliaikaista. Voidaan hoitaa psykoterapialla ja lääkkeillä. Mielenterveyden häiriöt voivat puhjeta esim. kriisin sattuessa. Ei hirveästi katso ikää, jotkut sairaudet tietenkin ovat yleisempiä puhkeamaan tietyn ikähaarukan sisällä.

Skitsofrenia
Sairastunut kokee aistiharhoja ja harhaluuloja. Kuvataan usein mielen pirstoutumiseksi. Sairastunut saattaa luulla kuulevansa erikoisia ääniä tai voi luulla olevansa joku toinen ihminen. Voi luulla olevansa esim. hyökkäyksen tai vainon kohde. Skitsofreniaa sairastavan ihmisen puhe voi olla epäselvää eikä hän koe itseään sairaaksi. Suomessa yli 50 000 ihmistä sairastaa skitsofreniaa. Puhkeaa yleensä aikuisiässä ja on osin perinnöllinen.
Voidaan hoitaa lääkityksellä ja terapialla.

Ahdistuneisuushäiriö
Sairastuneelle on tyypillistä, että ahdistuneisuus on suhteettoman suurta ja pitkäkestoista. Voi aiheuttaa paniikkikohtauksia. Voi pelätä jotain uhkaa ilman todellista syytä. Jotkut tilanteet missä esimerkiksi tapaa uusia ihmisiä voivat tuntua ylitsepääsemättömän tukalilta ja ahdistavilta. On tietenkin normaalia jännittää esimerkiksi koetta tai sosiaalisia tilanteita, mutta ihminen joka kärsii ahdistuneisuushäiriöstä oireilee voimakkaammin. Voidaan hoitaa lääkkeillä ja terapialla. Vain kuitenkin noin 5% väestöstä potee hoitoa vaativaa ahdistuneisuushäiriötä.

Paniikkihäiriö
Paniikkihäiriöistä kärsivät ihmiset saavat paniikkikohtauksia, milloin ahdistuneisuuden tunne on yltynyt sietämättömäksi. Kohtauksen aikana keho reagoi voimakkaasti esimerkiksi hikoilemalla, tärisemällä ja tuntuu siltä kuin ei saisi henkeä. Kuoleman pelko, pakokauhu ja epätodellinen olo ovat yleisiä kohtauksen aikana. Ihminen voi pelätä sekoavansa. Kohtaukset eivät kestä kauaa, mutta ovat yleensä äkillisiä ja odottamattomia. Voidaan hoitaa lääkkeillä ja psykoterapialla.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.