Yleisimmät kysymykset tietokoneesta ja sähköisistä ylioppilaskokeista

Yleisimmät kysymykset opiskelijan tietokoneesta ja sähköisestä ylioppilaskokeesta

Haluan käyttää vanhaa konettani. Minkälainen koneen täytyisi olla? Tai mitä ominaisuuksia siinä täytyisi olla vähintään?
Koneeksi käy vanhempikin kone, jos se toimii. Kone pitää olla mahdollista tuoda kouluun tarvittaessa, jolloin esimerkiksi 17 tuuman näytöllä varustetut koneet ovat ehkäpä liian painavia kuljetettavaksi. Vähimmäisvaatimukset toteuttavat jo noin viisi vuotta vanhat koneet. Koneessa tulee olla mm. verkkokytkentä/ethernet-mahdollisuus ja 2GB keskusmuistia. Tarkempaa ominaisuuslistaa vähimmäisominaisuuksista löytyy osoitteesta https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Digabi/ytl_paatelaiteohje_2017_fi.pdf.

Sopivatko Mac-tietokoneet opiskelijalaitteeksi?
Mac-tietokoneet OS X-käyttöjärjestelmällä toteuttavat ylioppilastutkintolautakunnan vaatimuksen eli ne voidaan käynnistää ulkoiselta medialta eli esimerkiksi muistitikulta.

Sopivatko iPadit tai Samsung-tabletit syksyn 2016 ylioppilaskokeeseen? Entäpä Windows-tabletit?
Samsungin tai muiden valmistajien Android-tabletit ja Applen iPadit eivät sovi, koska niitä ei voi käynnistää ulkoiselta medialta toisessa käyttöjärjestelmässä. Varmuudella Windows RT-käyttöjärjestelmällä ja ARM-prosessorilla toimivat laitteet eivät sovellu, koska niissä ei ole x86-yhteensopivaa prosessoria. Sen sijaan kalliimmat Windows 8 Pro-käyttöjärjestelmällä varustetut laitteet mahdollisesti toimivat. Tablet-laitteet ovat toki käteviä esimerkiksi käytettäessä sähköisiä kirjoja ja niillä voi tehdä monet asiat yhtä hyvin ja nopeasti kuin läppärilläkin.

Minulla 5 vuotta vanha miniläppäri, joka toimii hyvin. Voiko tätä käyttää?
Voi käyttää, koska koejärjestelmä toimii vanhemmissakin koneissa. Käytännössä 5 vuotta vanhoissa koneissa voi kuitenkin olla akku jo siinä kunnossa, että se kestää vain hetken ja konetta pitää koko ajan ladata ja käyttö on näin hankalaa.

Minulla on iPad ja haluan käyttää sitä oppitunneilla tarvittaessa, koska laite on keveämpi ja vie vähemmän tilaa. Kokeeseen tuon tarvittaessa siskon läppärin. Pärjääkö tällä?
Pärjää oikein hyvin, koska iPadeilla ja myös muilla tablet-laitteilla voidaan esimerkiksi tehdä muistiinpanoja, tehtäviä ja hakea tietoa. Läppäriä kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman usein, jotta laite tulee tutuksi ennen kurssi- ja ylioppilaskokeita.

Pitääkö kone kantaa kouluun joka päivä?
Ei välttämättä ja tämä asia riippuu kokonaan käytettävistä opetusmenetelmistä. Opettajat ilmoittavat milloin konetta tarvitaan ja milloin ei. Kaikilla oppitunneilla opiskelija voi tehdä muistiinpanonsa omalla koneellaan käsinkirjoittamisen sijaan ilman erillistä lupaa. Käyttö täytyy kuitenkin liittyä aina oppitunnilla käsiteltävään aiheeseen.

Mitä lisälaitteita tai varusteita koneeseen kannattaa hankkia?
Tämä on henkilökohtainen kysymys ja riippuu käyttäjästä. Osa tottuu käyttämään läppärin kosketuslevyä ja osa ei. Kannattaa hankkia kuitenkin sellainen laukku, johon sopii sekä läppäri, että koulukirjat. Läppäriin voi hankkia laukkuun suojaksi neopropaani-suojan, joka estää esimerkiksi kynän joutumisen näppäimistön ja näytön väliin laukussa. Osassa opiskelijoiden hankkimista läppäreistä ei ole verkkokaapeli eli ethernet-paikkaa. Ethernet-paikkaa tarvitaan sähköisissä kurssikokeissa.

Mitä ohjelmistoja omaan koneeseen kannattaa asentaa? Pitääkö ostaa maksullisia ohjelmia?
Opiskelijan pitää ymmärtää tietoturvan ja järjestelmäpäivityksien merkitys koneen toiminnan kannalta. Opiskelija vastaa siis itse kokonaan koneeseen asennattavien ohjelmien asentamisesta ja päivittämisestä. Koneeseen kannattaa asentaa virukset/haittaohjelmat tunnistavat ohjelmat, mutta mitään pakkoa minkään kaupallisen ohjelman asentamiselle ei ole.

Pitääkö opiskelijan käyttää omaa 3/4G-tikkuaan läppärissä eli miten verkkoyhteys on hoidettu?
Lukiossa on kaikille laitteille avoin langaton wlan-verkko, jota voi käyttää myös älypuhelimissa.

Perheelläni ei ole juuri nyt taloudellisista syistä mahdollisuutta hankkia läppäriä tai muutakaan kalliimpaa laitetta. Voinko ostaa laitteen jostain halvemmalla esimerkiksi käytettynä?
Hyvän käytetyn laitteen voi saada edullisesti esimerkiksi paikallisista liikkeistä tai tori.fi-kauppapaikasta. Myös useat verkkokaupat myyvät hieman vanhempia malleja edullisesti. Tarvittaessa voimme järjestää koetilaisuuteen lainalaitteen, mutta päivittäiseen käyttöön suurelle joukolle laitteet eivät riitä. Koululla on toki myös varalaitteita eli sekä iPadeja että läppäreitä päivittäiseen käyttöön oppitunneilla, joilloin sähköisten opetusmenetelmien käyttö on aina mahdollista opettajan antamien ohjeiden mukaan.