Erasmus+ 2018-2020 "Face the Challenge, Europe!"

FC Europe – eri maista, samassa joukkueessa, samojen haasteiden äärellä

Lukiossamme alkoi lukuvuonna 2018–2019 opiskelijoita ja opettajia liikuttava Erasmus+-hanke Face the Challenge, Europe! Meidän lisäksemme projektiin osallistuu koulu Ruotsin Nybrosta (koordinattorikoulu), Alankomaiden Roermondista ja Portugalin A-dos-Cunhadosista. Kaksivuotisen projektin aikana käsittelemme kussakin neljässä maassa jotain enemmän tai vähemmän paikallista mutta kaikille osallistujamaille relevanttia haastetta. Tavoitteemme on, että hankkeen päätyttyä opiskelijoilla on kokemus siitä, että aitojen ongelmien ratkominen on mahdollista hankkimalla tietoa, harjoittamalla omia ajatteluntaitoja, tarkastelemalla asioita eri näkökulmasta, käyttämällä luovuutta jne. ja että kaikkein antoisinta on toimia yhdessä muiden kanssa.

Hankkeeseen kuuluu neljä viikon mittaista tapaamista. Niistä kaksi ensimmäistä toteutui vuoden 2019 kevätlukukaudella: 31.1.–6.2. olimme Ruotsissa, jossa aiheena oli nuorten poliittinen tai yhteiskunnallinen osallistuminen, ja 6.–12.5. Portugalissa, jossa käsiteltiin maahanmuuttajien kotoutumista ja kotouttamista. Kullekin matkalle lähti seitsemän opiskelijaa eri vuositasoilta ja kaksi opettajaa, yhteensä 18 eri osallistujaa. Molemmat matkat sujuivat hyvin. Opiskelijat majoittuivat isäntäperheissä, ja paikalliseen nuoreen he olivat tutustuneet etukäteen verkon välityksellä.

Tänä lukuvuonna on kaksi viimeistä tapaamista: ensimmäinen Alankomaissa lokakuussa ja toinen Suomessa tammikuussa 2020. Alankomaissa aiheena on Roermondin ja Limburgin provinssin vetovoimaisuuden lisääminen ja Suomessa muovin aiheuttamien ongelmien vähentäminen. Kesä on huilattu; nyt on toisen puoliajan vuoro!

Kuvia Alankomaista

Vierailu Alankomaihin on näillä näkymin lokakuussa syyslomamme jälkeisellä viikolla eli viikolla 43. Esiinnytkö sinä jossain kuvagallerian kuvassa? Siihen voit itse vaikuttaa! Haku matkalle järjestetään heti lukuvuoden alussa, eli seuraa Wilma-viestejä ja kuuntele keskusradiota :)

Kuvia Ruotsista

Projektin ensimmäinen matka suuntautui siis Ruotsiin Nybrohon 31.1.-6.2.2019. Matkalle lähti seitsemän opiskelijaa ja opettajista Erika ja Panu. Nybro sijaitsee Etelä-Ruotsissa Kalmarin läänissä lähempänä Kööpenhaminaa kuin Tukholmaa. Lentomme suuntautui nimenomaan Kööpenhaminaan, joten saimme kaupanpäällisiksi kokea palasen Tanskaa! Kuvagallerian ensimmäiset kuvat ovatkin tuon hyggeilymaan pääkaupungista.

Yhteistyökoulumme Ruotsissa on Åkrahällskolan, Nybron ainut toisen asteen oppilaitos. Åkrahällskolanissa opiskelee vähän yli 500 lukiolaista, mutta se tarjoaa myös ammatillisia opintoja sekä nuorille että aikuisille.

Aiheena Ruotsissa oli nuorten yhteiskunnallinen tai poliittinen osallistuminen, ja tämän teeman puitteissa meille esiteltiin Nybron taideyhdistystä ja toisen asteen opiskelijoiden osallistumista kunnallispolitiikkaan. Muu ohjelma sisälsi mm. pakohuoneita, vierailun Karlskronan rannikkokaupunkiin, perinteisen perhepäivän ja Kalmarin ja Nybron välisen jääkiekko-ottelun (opettajille :) ).

Alla olevat valokuvat ovat Panun ellei kuvan tiedostonimessä toisin mainita.