#Biopolku

Biopolkua pitkin kohti tulevaisuutta (2017-2018)

Materiaalien kierrätystä ja röntgentomografiaa

Biopolun syksyn vierailujen huipentuma oli retki Jyväskylään Kuusakosken kierrätyslaitokselle ja Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitoksen röntgrentomografiaryhmän vieraaksi maanantaina 12.12. Matkan ja lounaan sponsoroi Teknologiateollisuuden MyTech-hanke.

Vierailu alkoi Kuusakoski Oy:n materiaalin kierrätyslaitoksella ja esitelmällä metallien ja muiden materiaalien kierrätyksestä. Mm. metallien eri laadut ja erottelumenetelmät tulivat tutuiksi. Esityksen jälkeen siirryimme pihalle katsomaan kierrätettäviä jakeita. Pihamaalla oli omat kasat niin autoille, puulle, ruostumattomalle teräkselle ja alumiinille.
IMG_0586.JPG


IMG_0594.JPG
Levyleikkaaja viettää päivänsä raittiissa ulkoilmassa raittiista ulkoilmasta nauttimatta suojavarustusten vuoksi.
IMG_0590.JPG
Kuusakosken vierailun jälkeen siirryimme Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitokselle lounaalle. Lounaan jälkeen kohteenamme oli Fysiikan laitoksen tomografian yksikkö. Pääsimme tutkimaan jo edeltä käsin lähettämäämme biokomposiittinäytettä. Alla kuvissa on näytteestämme saatuja röntgentomografiakuvia. Menetelmällä saa tutkittua näytteen läpikotaisin ilman näytteen hajoittamista. Ensimmäisessä kuvassa olevat tummat aluetta ovat ilmakuplia, jotka on korostettu toisessa kuvassa valkoisella.
Komposiitti_vaakaleike.jpg

Komposiitti_vaakaleike_ilmakuplat.jpg
Komposiitti_pystyleike.jpg
Koska tutkimuskohteet voivat olla hyvin pieniä, pienetkin pölyhiukkaset ovat haitallisia menetelmälle. Kävimme tutustumassa nanokoon skanneriin puhtaassa huoneessa, jonne pääsemiseksi puimme päälle kokohaalarit, hiussuojat ja puhtaat kengät.
IMG_0599.JPG
Vierailun lopuksi saimme vielä lyhyen infon opiskelusta fysiikan laitoksella.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentti