#Biopolku

Biopolkua pitkin kohti tulevaisuutta (2017-2018)

#biopolku mukana kisaamassa kansainvälisestä LUMA StarT Award 2018 -palkinnosta

Yli 500 projektin ja 20 maan joukosta lukiomme biotalouskurssilaisten projektityö #biopolku valittiin 10 parhaan joukkoon yhdeksän muun kansainvälisen projektin kanssa. International LUMA StarT 2018 -palkinto myönnetään kolmelle parhaalle lasten ja nuorten ryhmälle eli tähtitiimille. Palkintojen jako Start-gaalassa Tampereella 5.6.

Voittajat saavat tiedon maanataina 23.4. Eli viikon verran saadaan jännittää tuloksia.

Vielä linkit kurssin päiväkirjaan ja esittelyvideoon:
#biopolku palkittiin Keski-Suomen nuorten parhaana projektina

Biotalousryhmämme esitteli #biopolkumysteeriratansa StarT-festivaaleilla tiistaina 10.4. Jyväskylän yliopistolla. 
2A2F6147-5D17-4EDB-A9ED-3AB0477AA07E.jpeg
Päivään sisältyi muiden lasten ja nuorten tiimien töihin tutustumista, kokeellista kemiaa ja oman työn esittelyä 


D622BAC2-8A03-4534-9AF8-723E98CCC578.jpegC1ADB632-A3A8-496D-866E-D71A4E5606D2.jpeg

FF2DC16A-2BB8-415C-A358-47BB2F85268B.jpegA634B579-1025-4DD9-B179-6ECEF8651E84.jpeg

Biotalousryhmän tuotos palkittiin Keski-Suomen nuorten parhaana projektina ja lisäksi opiskelijat pääsevät tutustumaan Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen tutkimusryhmiin päiväksi. 
8D7ED50E-8006-4EAB-93BA-10BF9A86E6D5.jpeg

#Biopolku-mysteerirata kisaamassa StarT-ohjelman kansallisessa sarjassa

Äänekosken lukion biotalouskurssilaisten #biopolku-mysteerirata on valittu edustamaan Keski-Suomea yhdessä Jyväskylän Normaalikoulun Oma peli ohjelmoimalla –projektin kanssa LUMA-keskus Suomi –verkoston StarT-ohjelman kansalliseen sarjaan.

StarT-toimintamalli on laadittu tukemaan uusien opetussuunnitelmien mukaisia monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja teemaopintoja. Päätavoitteena on lisätä lasten ja nuorten innostusta matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologian opiskelua kohtaan.

Äänekosken lukion Biotalous-teemakurssilaiset tutustuivat laajaan biotalouden alaan laboroinnin, teoriatuntien ja yritys- ja oppilaitosvierailujen kautta. Luontevin yhteistyökumppani oli koulun viereinen suuri tehdasintegraatti, jossa sijaitsee mm. maailman suurin CMC-tehdas  (CP-Kelco) ja uusi biotuotetehdas (Metsä Fibre). Lisäksi Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman tukemana kurssilaiset pääsivät retkelle Jyväskylään Kuusakoski kierrätyslaitokselle ja Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitokselle. Kurssin tuotoksena syntyi #biopolku-mysteerirata, joka esittelee biotaloutta koulun muille opiskelijoille. Radalla edetään selvittämällä pakohuonetyyppisiä ongelmia ja koodeja erilaisille lukoille. Projektitöistä laadittiin videoesitykset, joista voi käydä äänestämässä suosikkinsa.

Kansallisen ja kansainvälisen yleisöäänestyksen tavoitteena on paitsi jakaa iloa ja  ideoita myös mahdollistaa kaikkien osallistuminen. Tykkäämällä videosta (vaatii kirjautumisen Googletilillä) voit antaa äänesi. Tykkäykset huomioidaan valittaessa StarT-kauden ansioituneimpia projekteja.  Äänestysaikaa on 8.4. asti. Kansalliset videot ovat osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=SsJ2bv2x1is&list=PLFAM98ZMjI11svY67jzQEPCPJZRHPnsHd&index=10&t=0s

Käy tykkäämässä videostamme!

#Biopolku-mysteerirata

#lumaviikko on nyt täällä, Äänekosken lukiolla!
Opiskelijat pääsevät välituntisin ja vapaatuntisin selvittämään mysteeriradan rasteja.
Mysteerirata on biotalouskurssilaisten lopputyö StarT-projektia varten.

Biopolun esitelmä Erasmusvieraille ja vierailu uudelle biotuotetehtaalle

Perjantaina 19.1. biotalouskurssilaiset pitivät esitelmän biotalouskurssistaan Erasmusvieraille. Vieraat saivat esitelmän aluksi maistaa paikallista biotuotetta kartonkimukeista. Biotuotteena oli voimakkaasti mielipiteitä jakava Chef Tommin Aura Gold jäätelö. Tarjoilusta sai hyvän aasinsillan laajaan biotalousalaan. Paikkakunnallamme on mm. elintarviketeollisuutta (Valion Aurajuustotehdas), kartonkitehdas (Metsä Board) ja pienyrittäjiä, jotka jalostavat ja kehittävät tuotteita eteenpäin (Chef Tommi).
IMG_0034.JPG
Esitelmä laadittiin Google Drivessä. Valmiiden englanninkielisten videoiden ja tuotenäytteiden avulla (CMC-näytteet, kartonkirulla ja kartonkipakkauksia, biokomposiittinäyte) rikastettiin esitystä. Kurssilla harjoiteltusta happo-emästitrauksesta näytettiin neutraloitumispisteen havainnointi värin muutoksella.
IMG_0037.JPG
Erasmusvieraita oli neljästä eri maasta: Kroatia, Tanska, Italia ja Hollanti.
IMG_0038.JPG
Esitelmän jälkeen siirryttiin linja-autolla MetsäFibren uudelle biotuotetehtaalle.
IMG_0055.JPG
Ensimmäisenä oli vuorossa kehityspäällikkö Matti Toivosen kattava esitelmä Metsä-integraatista, uudesta biotuotetehtaasta ja sen sivuvirtojen hyödyntämisestä sekä koulutustaustoista että ammattinimikkeistä. Esitelmä sisälsi paljon suuria lukuja, joita Toivonen hyvin konkretisoi kuulijakunnalle. Tiesitkö, että uusi biotuotetehdas tuottaa 2,5% koko Suomen sähköstä?
Metsä Group´s bioproduct mill in Äänekoski.pdf
IMG_0073.JPG
Vierailu huipentui englanniksi selostettuun linja-autokierrokseen tehdasalueella. Koska esitelmässä oltiin jo käyty tehtaan eri toiminnot lävitse, oli mielenkiintoista nähdä toiminnot käytännössä.
IMG_0075.JPG

Materiaalien kierrätystä ja röntgentomografiaa

Biopolun syksyn vierailujen huipentuma oli retki Jyväskylään Kuusakosken kierrätyslaitokselle ja Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitoksen röntgrentomografiaryhmän vieraaksi maanantaina 12.12. Matkan ja lounaan sponsoroi Teknologiateollisuuden MyTech-hanke.

Vierailu alkoi Kuusakoski Oy:n materiaalin kierrätyslaitoksella ja esitelmällä metallien ja muiden materiaalien kierrätyksestä. Mm. metallien eri laadut ja erottelumenetelmät tulivat tutuiksi. Esityksen jälkeen siirryimme pihalle katsomaan kierrätettäviä jakeita. Pihamaalla oli omat kasat niin autoille, puulle, ruostumattomalle teräkselle ja alumiinille.
IMG_0586.JPG


IMG_0594.JPG
Levyleikkaaja viettää päivänsä raittiissa ulkoilmassa raittiista ulkoilmasta nauttimatta suojavarustusten vuoksi.
IMG_0590.JPG
Kuusakosken vierailun jälkeen siirryimme Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitokselle lounaalle. Lounaan jälkeen kohteenamme oli Fysiikan laitoksen tomografian yksikkö. Pääsimme tutkimaan jo edeltä käsin lähettämäämme biokomposiittinäytettä. Alla kuvissa on näytteestämme saatuja röntgentomografiakuvia. Menetelmällä saa tutkittua näytteen läpikotaisin ilman näytteen hajoittamista. Ensimmäisessä kuvassa olevat tummat aluetta ovat ilmakuplia, jotka on korostettu toisessa kuvassa valkoisella.
Komposiitti_vaakaleike.jpg

Komposiitti_vaakaleike_ilmakuplat.jpg
Komposiitti_pystyleike.jpg
Koska tutkimuskohteet voivat olla hyvin pieniä, pienetkin pölyhiukkaset ovat haitallisia menetelmälle. Kävimme tutustumassa nanokoon skanneriin puhtaassa huoneessa, jonne pääsemiseksi puimme päälle kokohaalarit, hiussuojat ja puhtaat kengät.
IMG_0599.JPG
Vierailun lopuksi saimme vielä lyhyen infon opiskelusta fysiikan laitoksella.