Saukko viihtyy vesistöjen lähellä

Nopeasti verraten saukko näyttää suurelta minkiltä. Se onkin jopa metrin mittainen ja häntä voi olla lähes puoli metriä. Saukko voi painaa jopa 10 kiloa. Useimmiten saukolla on kuitenkin selkeämpi vaalea rinta vatsaan asti. Pää on litteä, mutta leveä. Se on hyvin sopeutunut saalistamaan vedessä, sillä jaloissa on pienet räpylät ja se pystyy sulkemaan sieraimet ja korvat sukeltaessaan. Sillä on myös pitkät viiksikarvat vedessä liikkumista helpottamaan. 

Saukon pääravintoa ovat kalat, kuten ahven, särki ja hauki, mutta ravinnoksi kelpaavat myös ravut, simpukat ja pikkunisäkkäät. Saukko on erakko ja vaeltelee saalistaessaan jopa kymmeniä kilometrejä vesistöä seuraten.

Saukko tapaa muita saukkoja yleensä vain lisääntymisaikaan. Noin kaksivuotiaina kumpikin sukupuoli on lisääntymiskykyinen. Normaali poikastuotto on 3-5 poikasta. Vaikka saukko yleensä synnyttää keväällä, se on säännöllisesti kiimassa tietyin väliajoin, joten poikaset voivat syntyä myös muina vuodenaikoina. Naaras synnyttää poikaset luonnonkoloon ja hoitaa ne yksin vieroitusikäisiksi. Saukkokanta on Suomessa pienentynyt vähitellen, ja nykyään saukkoja uskotaan olevan noin 3000 yksilöä. Tästä syystä saukko on seurantalaji ja metsästyslainsäädännöllä rauhoitettu.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä