Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Porvoo - Borgå > Hinthaaran koulu > Verkkolehteen >>

Hinthaaran koulu

YLLÄPITOON >>    

Nettiturvallisuus

Lasten netin käytöstä!
Monet vanhemmat ovat syystäkin huolestuneita lastensa Netin käytöstä. Valaisen asiaa hiukan.

Suosituimpia kiusaamisalustoja ovat nykyään Facebook, Ask.fm sekä mobiilisovellus Kik Messenger, vaikka gallerioita ja YouTubeakin käytetään. Muistutan, että Facbookin, Ask.fm:n ja Kik Messengerin ikäraja on 13 vuotta. Ikäraja ei ole suositus, vaan palvelujen takana olevien tahojen varmistuskeino niille tapauksille, joissa kiusaamisen tai vieläpä vakavamman toiminnan kohteena oleva käyttäjä on alle 13-vuotias.

Tämän takia emme anna oppilaitten käyttää Facebookia alakoulussa. Asiaa hoidamme valvonnalla ja valistuksella. Kiusaamistapaukset kehittyvät siis vapaa-ajalla, johon emme pysty vaikuttamaan. Erilaisten rajausohjelmien käyttöä emme harjoita, sillä ne eivät yleensä toimi halutulla tavalla. Kotonakaan näistä ei ole apua, sillä oppilaat käyttävät Internetiä yleensä kavereitten luona, ei kotona.

Tästä johtuen useimmat vanhemmat eivät tiedä, että heidän lapsellaan on Facebook tai muu yllämainittu tili. Suosittelen keskustelua asiasta lapsen kanssa. Tietokone tulisi kotona sijoittaa yhteisiin tiloihin, kuten olohuoneeseen, jolloin valvonta hoituu ilman sen suurempaa kyttäämistä.
(Facebookin yksityisyysasetukset ovat ratkaisevan tärkeät. Mikäli lapsenne saa luvallanne rikkoa FB:n sääntöjä ja käyttää tiliä, varmistakaa, että yksityisyysasetukset ovat mahdollisimman tiukat, ”Vain kaverit”.)

Tietokonepeleistä ja Netin aikuissisällöstä: Lapset eivät yleensä käytä heiltä kiellettyjä pelejä tai sisältöjä kotonaan, vaan sellaisen kaverin luona, missä valvontaa ei ole. Tällöin ei valvonta kotona auta, vaan lapsen kanssa on keskusteltava asiasta. ”Kenen luona pelaatte ja surffaatte?” Siinä on mainio kysymys omalle lapselle. Jatkokysymykset muovataan sitten ko. kaverin ominaisuuksien mukaan.
Ikärajoja: Facebook, Kik Messenger, Ask.fm, Twitter, Instagram sekä Snapchat 13 vuotta, WhatsApp 16 vuotta. Kuvake.net 15 vuotta. iPhonen Snapchat tarjoaa alle 13-vuotiaille oman version, Snapkidz.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tehnyt ansiokasta työtä tämän aiheen parissa. Löydätte runsaasti tietoa heidän sivuiltaan osoitteessa http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/lapset_ja_media/
Muita lähteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalinen_media
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteisöllinen_kiusaaminen
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/08/19/lapsi-somessa-huoneentaulu-vanhemmilleJos teillä on kysyttävää, olette tervetulleet ottamaan minuun yhteyttä sähköpostitse:
olli.aho(ät)porvoo.fi.


Terveisin
Olli Aho
TVT- ja mediaopettaja
Porvoon kaupunki