Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Edellisen tason veräjä >

Oppimaan oppiminen

YLLÄPITOON >>    
Vanhat Peda.net palvelut suljetaan 5.6.2017
Peda.netin vanhat palvelut (OPSpro, Verkkolehti, Veräjä ja Oppimappi) suljetaan 5.6.2017. Mikäli haluatte säilyttää vanhoissa palveluissa olevat sisällöt itsellänne, tulee ne siirtää uuteen Peda.net-palveluun viimeistään toukokuussa 2017. Nykyinen Peda.net-ympäristö tarjoaa kaikille vanhojen Peda.net-palveluiden käyttäjille monipuolisemmat työkalut sekä yli 200 kunnan yhteistyöverkoston. Voit tutustua uuteen ympäristöön osoitteessa:

https://peda.net

Kaikki kysymykset sisällön siirtämisestä ja uudesta Peda.net-ympäristöstä voitte lähettää osoitteeseen: info@peda.net.

Tervetuloa uuden ja monipuolisen Peda.net-palvelun käyttäjäksi!
Tiedote päivitetty: 24.03.2017 14:36

Oppimaan oppiminen

Oppiminen on taitolaji. Ei pelkkää tekniikkaa, vaan oppimisessa on tärkeää oma asennoitumisesi.
Mistä motivaatiota? Tälle sivulle on koottu muutama hyvä linkki oppimaan oppimisesta. Tarkoituksena ei ole antaa suoria "tee näin" ohjeita, vaan HERÄTTÄÄ AJATTELEMAAN, pohtimaan ja arvioimaan omaa oppimistaan.
Oppimisen oppiminenkin on mielenkiintoista.
 

Miten lukuläksy tehdään

Miten lukuläksy tehdään?

Uuden asian oppiminen vaatii aktiivista työtä. Tunnilla opettaja esittelee oppijakson tavoitteen ja yleensä oppilaat tekevät vihkomuistiinpanoja käsiteltävästä aiheesta. Ainakin äidinkielen kirjassa on opetuskappaleen ylälaidassa sarjakuvista tuttu ajatuskupla, jossa lukee opeteltavan asian pääkäsitteet ja tavoite. Kotona asia pitää vielä kerrata, jotta se jäisi muistiin.

Näin kertaat opittavan asian:
1.Muistele: Mitä opettaja sanoi tunnilla? Mitä kirjoitettiin vihkoon? Millaisia tehtäviä tehtiin?
2.Lue: Lue kappale läpi. Kirjoita vihkoon sanat, jotka ovat uusia tai joita et ymmärrä. Yritä etsiä sanaselitykset lukukappaleesta tai kirjan takaa sanstosta. Jos se ei onnistu, käytä sanakirjaa tai hae sanaselitystä netistä. Jos tämäkään ei tuota tulosta, kilauta kaverille, kysy vanhemmilta tai seuraavana päivänä opettajalta.
3.Selitä tai jäsennä tai tiivistä: Uusien käsitteiden selittäminen omin sanoin auttaa sinua oppimaan asian. Yritä miettiä, miten selittäisit vaikkapa partikkelin jollekin, joka ei asiaa tunne. Tee ajatuskartta. Keskelle kirjoitetaan opittavan kappaleen pääasia ja sen ympärille kerätään asioita, joiden avulla muistat, mistä on kyse. Tiivistelmään kirjoitetaan opittavan kappaleen pääkohdat. Jos opetuskappaleessa on 500 sanaa, tiivistelmässä on korkeintaan 100 sanaa.
4.Muistele: Laita kirja, vihko ja muut muistiipanot sivuun. Yritä muistaa tärkeät asiat. Jos jokin yksityiskohta unohtuu, tarkista se vielä kerran ja yritä painaa mieleesi.
Vinkki: Vastaa kysymyksiin, mitä, missä, milloin, kenelle. Erittele syyt, tapahtumat ja seuraukset. Jos osaat selittää asian itsellesi, osaat sen kokeessakin!

Tiina Salonen